A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ременівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області

Рекомендації для населення у разі виявленні підвищення рівня радіаційного фону та радіаційного забруднення в навколишньому середовищі.

Дата: 03.06.2022 17:11
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Дана інформація публікується з метою обізнаності населення діям на випадок надзвичайної ситуації

#НадзвичайнаСитуація

В населених пунктах і районах, де виявлено радіоактивне забруднення, або у напрямку яких рухається радіоактивна хмара, подається сигнал “Радіаційна небезпека”. За цим сигналом ? необхідно надягнути засоби захисту органів дихання – респіратори, протипилові тканинні маски або ватно-марлеві пов'язки, протигази і йти у сховища або протирадіаційні укриття.

? З собою взяти запас продуктів харчування і води, медикаменти, предмети першої необхідності.
? Для захисту поверхні тіла від забруднення радіоактивними речовинами потрібно використовувати комбінезони або плівкові (полімерні) накидки, куртки, плащі і чоботи.
? Якщо обставини вимушують укритися у будинку (квартирі) або виробничому приміщенні, необхідно, не гаючи часу, закрити вікна і двері, завісити їх цупкою тканиною, закрити всі щілини.
? Загерметизувати продукти харчування і створити у ємкостях запас води.

? Укрити свійських тварин і корми.

? Сповістити сусідів про отримання інформації.

При знаходженні населення під час ядерного вибуху поза сховищами (укриттями) з метою захисту слід використовувати природні укриття. Якщо у місцях, де знаходяться люди, що рухаються до укриття, таких сховищ немає, треба ? повернутися до вибуху спиною, лягти на землю обличчям донизу, руки заховати під себе; через 5-12 секунд після вибуху, коли мине ударна хвиля, встати і негайно надягти протигаз, респіратор або якийсь інший засіб захисту органів дихання, аж до того, щоб закрити рот і ніс хусткою, шарфом або цупкою матерією з метою виключення потрапляння всередину організму радіоактивних речовин.
? У приміщеннях де перебувають люди регулярно проводити перевірку радіаційного фону.
? Радіаційно-забруднений одяг зняти та здати на дезактивацію. Прийняти душ з теплою водою і миючими засобами.
З метою зменшення можливості ураження радіоактивними речовинами на території осередку ураження (в зонах зараження) ?забороняється приймати їжу, пити, палити.

? Для попередження або послаблення дії на організм радіоактивних речовин та можливого уникнення захворювання променевою хворобою необхідно:
- максимально обмежити перебування на відкритій території,
- при виході з приміщення використовувати засоби індивідуального захисту (респіратор, пов’язку, плащ, гумові чоботи);
- при знаходженні на відкритій території не роздягатися, не сідати на землю, не палити;
- суворо дотримуватися правил особистої гігієни;
- перед входом в приміщення взуття вимити водою або витерти мокрою ганчіркою, верхній одяг витрусити і почистити вологою щіткою;
- у всіх приміщеннях, що призначені для перебування людей, кожний день робити вологе вбирання, бажано з використанням миючих засобів;
- приймаймати харчі тільки в закритих приміщеннях, ретельно мити руки з милом перед їжею;
- воду вживати тільки з перевірених джерел;
-сільськогосподарські продукти з індивідуальних господарств, особливо молоко, зелень, овочі і фрукти вживати в їжу тільки за рекомендаціями органів охорони здоров’я;
- не купатися у відкритих водоймах до перевірки ступеня їх радіоактивного забруднення;
- не збирати в лісі ягоди, гриби і квіти.
? При радіаційних аваріях на ядерних об’єктах відбуваються викиди в оточуюче природне середовище радіоізотопів йоду, які надходять в організм переважно через органи травлення і дихання. При надходженні в організм радіоізотопи йоду вибірково накопичуються в щитоподібній залозі і викликають її опромінення й ураження.
? Вживання населенням препаратів стабільного йоду (йодна профілактика) є дуже ефективним і організаційно простим заходом попередження уражень щитоподібної залози радіоактивним йодом. Найвища ефективність йодної профілактики досягається при завчасному вживанні препаратів стабільного йоду і значно зменшується при затримці їх вживання навіть на декілька годин після початку надходження радіоізотопів йоду в організм.
? Своєчасний прийом препаратів калію йодиду практично виключає опромінення щитоподібної залози у радіологічно значимих дозах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень