A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Ременівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ШКІЛЬНУ РАДУ З ПРОФІЛАКТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ

Дата: 07.02.2022 23:30
Кількість переглядів: 59

Рада з профілактики правопорушень серед учнів створена за наказом директора школи із числа педагогічних працівників, представників батьківського комітету та органів місцевого самоврядування. Рада покликана об'єднати зусилля педагогічного, учнівського колективів, батьківської громадськості, соціально-психологічної служби в створенні єдиної системи роботи з профілактики бездоглядності та правопорушень у закладі, працює з дітьми, підлітками та їх батьками.

I.        Загальні положення.

    1. Рада з профілактики правопорушень створена в закладі для роботи з попередження правопорушень, злочинів, зміцненню дисципліни серед учнів.
    2. Склад ради з профілактики правопорушень затверджується наказом директора школи і складається з голови, його заступника і членів ради. Членами ради є найбільш досвідчені працівники школи, представники громадських організацій. Керує радою з профілактики правопорушень заступник директора з виховної роботи.
    3. Рада з профілактики правопорушень здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, Конвенції ООН "Про права дитини", Статуту школи, нормативним документам та наказам директора школи.

ІІ. Мета діяльності Ради з профілактики правопорушень:

  1. Гуманізація і демократизація освітнього процесу, створення максимально сприятливих умов для співпраці педагогів, учнів та їхніх батьків як головної умови запобігання і подолання відхилень у поведінці учнів.
  2. Формування і розвиток єдиного шкільного колективу із здоровим моральним кліматом.
  3. Забезпечення координації діяльності усіх шкільних ланок, які забезпечують життєдіяльність учнівського колективу.
  4. Підвищення ефективності виховної роботи з учнями, розвиток учнівського колективу, громадської активності, самостійності, відповідальності учнів за свої вчинки, профілактика негативних проявів серед учнів.
  5. Подолання в свідомості окремих учнів помилкових поглядів, які сформувалися внаслідок неправильного виховання.
  6. Формування в учнів правових понять, які б регулювали їхню поведінку.
  7. Вироблення в них навичок і звичок правомірної поведінки.
  8. Протистояння негативним явищам та впливам.

ІІІ. Завдання діяльності Ради з профілактики правопорушень:

  1. Проводити моніторинг стану роботи в закладі щодо профілактики злочинності, правопорушень та інших девіантних проявів серед учнівської молоді, узагальнювати і аналізувати його результати.
  2. Розглядати персональні справи учнів-порушників порядку.
  3. Здійснювати контроль за поведінкою підлітків, які перебувають на обліку в школі.
  4. Виявляти важковиховуваних учнів та батьків, які не виконують свої обов'язки по вихованню дітей, повідомляти про них до служби у справах неповнолітніх.
  5. Залучати підлітків схильних до правопорушень та бродяжництва до гурткової       роботи.
  6. Проводити індивідуально-виховну роботу з підлітками девіантної поведінки.
  7. Корегувати педагогічні позиції батьків, або осіб які їх замінюють, ухиляються від виховання дітей або негативно впливають на них. У необхідних випадках ставити питання про притягнення таких батьків до встановленої Законом відповідальності перед відповідними державними організаціями.
  8. Виносити проблемні питання на обговорення педради і для прийняття рішення керівництвом школи.
  9. Заслуховувати класних керівників про стан роботи щодо зміцнення дисципліни та профілактики правопорушень.
  10. Організовувати індивідуальне шефство над підлітками.
  11. Розглядати питання про стан роботи з профілактики правопорушень у класах школи.

ІV. Порядок діяльності Ради з профілактики правопорушень:

  1. Чисельний і поіменний склад Ради з профілактики затверджується на наказом директора школи на кожен рік; головою Ради з профілактики правопорушень обирається директор школи або його заступник.
  2. Періодичність засідань Ради з профілактики правопорушень визначається загальним станом профілактичної роботи в закладі, моральним кліматом у районі школи, але не менше одного разу на семестр, крім екстрених випадків.
  3. Хід засідання Ради з профілактики правопорушень і прийняті рішення протоколюються одним із членів ради.
  4. Рішення Ради приймається шляхом голосування (більшістю голосів).
  5. Робота Ради з профілактики правопорушень планується на навчальний рік. План роботи обговорюється на засіданні ради і затверджується директором школи.

 

  1. Рада з профілактики правопорушень не підпорядкована комісії у справах неповнолітніх,   але   свою   роботу   проводить   у   тісному   контакті    з    нею    та іншими правоохоронними органами, громадськими організаціями, які проводять виховну роботу з дітьми.
  2. При розгляді персональних справ разом з учнями запрошуються класний керівник та батьки учня.
  3. Розглядає подання класних керівників та психолога про постановку та зняття з внутрішньошкільного обліку.
  4. Надає консультативну, методичну допомогу батькам у вихованні дітей.
  5. Розглядає конфліктні ситуації, пов'язані з проблемами міжособистісного спілкування учасників освітнього процесу, в межах своєї компетенції.
  6. Залучає фахівців - лікарів, працівників правоохоронних органів та інших - до спільного вирішення питань, що відносяться до компетенції Ради з профілактики правопорушень.
  7. Обговорює      питання      перебування       дітей       у       неблагонадійних сім'ях, готує відповідні клопотання до органів опіки та піклування.

Види діяльності:

1.Педагогічна профілактика:

  1. Діагностика інтересів.
  2. Діагностика нахилів, здібностей.
  3. Діагностика та корекція особистісного самовизначення учнів.
  4. Розробка і проведення заходів щодо створення сприятливих умов для саморозвитку особистості в колективі.

2. Консультаційна діяльність.

  1. Практичні поради щодо виходу з проблемної ситуації.
  2. Допомога у встановленні причин, які призводять до виникнення проблем та вирішення їх.
  3. Просвітницька діяльність.
  1. Поширення знань з права, психології, соціології, медицини, які сприяють ефективному вирішенню завдань профілактики правопорушень та бездоглядності.
  2. Ознайомлення вчителів, батьків з основами вікової психології.
  3. Практичне використання набутих знань у вирішенні конкретних питань навчання й виховання.

 

V. Функції Ради з профілактики правопорушень:

  1. Діагностична, що реалізується через систему заходів, спрямованих на виявлення характеру і рівнів відхилень у поведінці учнів, з’ясування реального стану освітнього процесу;
  2. Координуюча, що зумовлює ефективність взаємозв’язків Ради з профілактики правопорушень та суб’єктів зовнішнього впливу на характер поведінки учнів (освітній заклад, сім’я, ровесники, заклади культури, ЗМІ, регіон та ін.);
  3. Творча, що дає право на вибір доцільних психолого-педагогічних впливів на здобувачів освіти із урахуванням конкретних умов і особистостей;
  4. Проєктна, що полягає у виробленні нових ефективних форм і методів реагування на очікувану і реальну ситуацію з відхиленнями у поведінці або з порушеннями морально-правових норм;
  5. Оцінювально-узагальнююча, що забезпечує вибір адекватної системи роботи Ради з профілактики правопорушень на основі аналізу і оцінки наявного стану;
  6. Просвітницька, що реалізується за рахунок створення певної системи поширення знань з права, психології, соціології, які сприятимуть ефективному вирішенню завдань профілактики правопорушень;
  7. Прогностична, що полягає у прогнозуванні результатів впливу педагогічних заходів на учнів із відхиленнями у поведінці, на профілактику порушень морально- правових норм.

У діяльності Ради з профілактики правопорушень використовуються різноманітні форми колективної, групової, індивідуальної роботи, звернення за допомогою до батьків, правоохоронних органів, медичних закладів, соціологічних служб, органів місцевого самоврядування та інших суб’єктів діяльності з учнями.

VІ. Права та обов’язки ради з профілактики правопорушень.

1. Рада профілактики зобов'язана:

  1. Розробляти і впроваджувати систему взаємодії адміністрації та вчителів закладу з громадськістю, покликану здійснювати профілактику правопорушень неповнолітніх.
  2. Сприяти підвищенню ефективності роботи закладу з профілактики правопорушень учнів.
  3. Вивчати стан профілактичної роботи в школі по класах, особливості розвитку особистості учнів, які відносяться до "групи ризику" та їх позаурочну зайнятість.
  4. Запрошувати на засідання Ради профілактики з розгляду персональних справ учнів батьків цих учнів або осіб, які їх замінюють.
  5. Здійснювати         консультаційно-інформаційну        діяльність   для    колективу вчителів і батьків.
  6. Контролювати виконання прийнятих рішень.
  7. Аналізувати свою діяльність, виступати зі звітом про її результати на нарадах не рідше  2-х разів на рік.

2. Рада профілактики має право:

  1. Давати індивідуальні та колективні рекомендації вчителям, батькам з питань корекції поведінки підлітків та проведення профілактичної роботи з ними.
  2. Виносити на обговорення на батьківські збори і збори класів інформацію про стан проблеми правопорушень неповнолітніх.
  3. Клопотати   перед   ССД       щодо вжиття заходів громадського впливу в установленому законом порядку щодо учнів та їх батьків або осіб, які їх замінюють.

VІ. Документація Ради з профілактики правопорушень:

  1. Наказ про створення ради з профілактики правопорушень.
  2. План роботи ради з профілактики правопорушень.
  3. Протоколи засідань.
  4. Карти учнів, які перебувають на обліку в школі.
  5. Списки дітей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.
  6. Списки дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень